Vlierbessen en hun antivirale werking

Vlierbessen

De glimmende zwarte bes is niet alleen op culinair gebied populair. De bes is tevens zeer gezond.

“Vergelijk de structuur van een bosje vlierbessen eens met die van de longen.”

Vlierbessen zijn niet alleen smakelijk als jam en sap. De Vlierbloesem-extracten zijn ook een eeuwenoude remedie. Vlierbessen bevatten belangrijke mineralen. Enkele van deze zijn ijzer, foliumzuur, en kalium. De bessen staan vooral bekend om vitamine C, en in grote hoeveelheid. De vlierbes heeft een hoog antiviraal gehalte en is daarom een goed middel tegen verkoudheid en griep.

In de natuurgeneeskunde wordt verder ook verwezen naar de aanwezige anthocyanen in de bessen. Een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten zoals bietjes en blauwe bessen. Deze stof heeft een ontstekingsremmend effect en zorgt ervoor dat virussen zich niet verder kunnen verspreiden door het lichaam. Vlierbessen werken vooral goed tegen verkoudheidsvirussen. Belangrijk is wel dat het extract wordt gebruikt binnen 48 uur nadat de eerste tekenen van verkoudheid zich hebben aangediend.

ZIJN VLIERBESSEN GIFTIG?

Ja, de onrijpe vlierbessen bevatten de giftig stof sambunigrine, een soort cyanide. Het is dus belangrijk dat de bessen pas geoogst worden als ze helemaal zwart zijn geworden. 

(Sambunigrine kan door koken onschadelijk worden gemaakt)

Onrijpe vruchten kunnen vooral bij kinderen, zwangeren vrouwen, zieke mensen en ouderen voor problemen zorgen. Denk hierbij aan braken, diarree, en milde krampen. 

Heb jij last van hart-en vaatziekte? Raadpleeg dan eerst een arts voordat je vlierbessen extract tot je neemt.

Geen reactie's

Geef een reactie